Collecties § 10

Het depot

De depots van het Amsterdam Pipe Museum (voorheen Pijpenkabinet) herbergen meer dan 25.000 objecten en zijn uiterst compact ingericht. De collectie archeologische- en ceramische pijpen is het grootst van omvang. Deze voorwerpen zijn ondergebracht in schuifladenkasten met tezamen zo'n 300 laden waarin de verschillende deelcollecties systematisch zijn opgeborgen. Deze referentiecollectie is niet alleen de basis voor gefundeerde publicaties over de geschiedenis van de pijp. Zij dient bovendien vrijwel dagelijks voor het beantwoorden van specialistische vragen van onderzoekers uit alle delen van de wereld.

Voor de collectie gereedschappen is een afzonderlijk depot ingericht, dat bezoekers vanuit de presentatie kunnen zien. Hier staan meer dan duizend persvormen en talloze andere gereedschappen en de opstellig is zo dat het lijkt alsof de pijpenmaker even is weggelopen.

De rookpijpen van meer kwetsbare materialen zoals meerschuim, hout, metaal en anders zijn afzonderlijk opgeborgen in klimatologisch betere omstandigheden. Ook zij zijn in schuifladen geplaatst, per soort op formaat gerangschikt. Hiervoor zijn zo'n zestig laden in gebruik. Grotere objecten tenslotte worden in rekken bewaard.

Alle in de collectie voorkomende voorwerpen zijn van een stamnummer voorzien dat tevens de eerste ontsluiting is van een uitgebreide database. In deze geautomatiseerde 'kaartenbak' zijn de beschrijving en herkomstgegevens opgenomen, maar tevens de wetenschappelijke bewerking met verwijzing naar de literatuur. De database bevat maarliefst dertig standaard velden die het zoeken op alle denkbare ingangen mogelijk maakt. Gekoppeld aan deze informatie is een netwerk van gegevens opgezet naar productieplaats, makersnaam en merk. Deze bestanden bevatten tienduizenden gegevens uit archivalische en documentaire bronnen. Deze informatie wordt ten dienste van het onderzoek bijgehouden maar vormt ook de bron voor de door het museum verstrekte determinaties.

merken op kleipijpen deksels van pijpen
vroeg-negentiende eeuwse houten pijpen
figurale steelpijpen etnografische pijpen
Hollandse reliëfpijpen
Kameroen pijpen opiumpijpen en opiumparafernalia
Franse figurale kleipijpen
pijpen van porselein moderne bruyère pijpen
pijpen uit Azië
gesneden bruyère pijpen meerschuim sigarenhouders
beschilderde porseleinen stummels
gesneden meerschuim pijpen waterpijpen
pre-columbiaanse pijpen en pijpen van de Indianen
depot van het Pijpenkabinet in Leiden, 1982-1994
huidige depot aan de Prinsengracht met tien kasten met ruim 300 laden
huidige depot aan de Prinsengracht met kasten waarin totaal 300 laden met pijpen
klik op de iconen voor de collectie van het
Amsterdam Pipe Museum
merken op kleipijpen pijpen van onverwachte materialen
vroeg-negentiende eeuwse houten pijpen
figurale steelpijpen etnografische pijpen
Hollandse reliëfpijpen
Kameroen pijpen opiumpijpen en opiumparafernalia
klik op dit veld om meer depotgroepen te zien
Dit is de oude website van het Amsterdam Pipe Museum.
Bezoek ook onze nieuwe website www.pipemuseum.nl
inclusief de on-line collectie.
Amsterdam Pipe Museum - the worldwide culture of pipe smoking
©
copyright Amsterdam Pipe Museum - voorheen Pijpenkabinet, Amsterdam