Onderzoek § 16

Informatie en determinatie

Dankzij de internationale bibliotheek en de historische documentatie in combinatie met de collecties in het museum wordt het Amsterdam Pipe Museum, voorheen Pijpenkabinet wereldwijd gezien als een gerenommeerde vraagbaak. Binnen haar specialisme de tabakspijp en het roken kunnen vrijwel alle vragen onmiddellijk worden beantwoord.

Het maakt niet uit of het daarbij gaat om een bodemvondst pijpenkop of om bewaard gebleven voorwerpen op het gebied van het roken. Alle soorten oude pijpen, maar ook tabakspotten, snuifdozen en aanverwante zaken kunnen in het museum gratis worden gedetermineerd. Vaak staan de bezoekers versteld wat de conservator over een voorwerp kan vertellen, ook als het slechts een fragment betreft.

Meestal gaat het om het determineren naar ouderdom, herkomst of waarde. Voor alle vragen geldt dat het onmogelijk is om over een voorwerp iets te zeggen als je het niet gezien hebt, hoe goed bedoeld de mondelinge omschrijving ook is. Dus als u vragen heeft, breng wèl het betreffende voorwerp mee naar het museum.

Voor filmproducenten en art-directors van tijdschriften kan het Amsterdam Pipe Museum de (historisch) juiste attributen op het gebied van het roken leveren. Of het nu gaat om een kleipijp uit de tijd van Jan Steen, een negentiende eeuwse opiumpijp, een doorrokertje uit 1930 of de juiste versie van een pakje sigaretten voor een film die speelt in 1962, het museum weet de geschikte rekwisieten te vinden en te leveren.
Gaat het om een illustratie voor een boek of tijdschrift, dan is de keuze aan afbeeldingen nog vele malen groter. Het documentatie-centrum van het museum vormt een ware schat aan gegevens en plaatjes.

Voor scholieren die materiaal nodig hebben voor een scriptie of spreekbeurt biedt het Amsterdam Pipe Museum twee vormen van informatie aan. Ten eerste geeft deze website en die van onze Pipe Club veel algemene informatie. Op beide sites zijn in de ladder met iconen rechts op iedere pagina ruim veertig hoofdstukken uit de geschiedenis van de pijp en het pijproken uitgediept. Gevarieerd beeldmateriaal wordt ingeleid met een beknopte algemene tekst. Verder zijn via de museumwinkel bruikbare boeken met veel informatie verkrijgbaar. Verweg de beste oplossing biedt een bezoek aan het museum zelf. Aan de rondleider kunnen vragen worden gesteld, zodat je snel aan de juiste informatie komt.

Voor vragen aan de conservator van het Amsterdam Pipe Museum klik hier voor e-mail verbinding

vroeg-negentiende eeuwse houten pijpen pijpen van porselein
pre-columbiaanse pijpen en pijpen van de Indianen
Hollandse reliëfpijpen gesneden meerschuim pijpen
Kameroen pijpen
figurale steelpijpen meerschuim sigarenhouders
moderne bruyère pijpen
Franse figurale kleipijpen pijpen uit Azië
beschilderde porseleinen stummels
pijpen van onverwachte materialen deksels van pijpen
gesneden bruyère pijpen
techniek van het pijpenmaken opiumpijpen en opiumparafernalia
Hollandse reliëfpijpen
merken op kleipijpen waterpijpen
etnografische pijpen
vroeg-negentiende eeuwse houten pijpen pijpen van porselein
pre-columbiaanse pijpen en pijpen van de Indianen
Hollandse reliëfpijpen gesneden meerschuim pijpen
tabakspijp met ketel in de vorm van een zittende vogel, Volkstedt, c. 1790
selectie van figurale porseleinen pijpen, 1750-1800
karikaturale pijp voorstellend de duivel met ziel in zijn armen, Staffordshire, Engeland, 1820-1840
portretpijpen met het borstbeeld van een emir, productieplaats onbekend, 1830-1850
klik op de iconen voor de collectie van het
Amsterdam Pipe Museum
Dit is de oude website van het Amsterdam Pipe Museum.
Bezoek ook onze nieuwe website www.pipemuseum.nl
inclusief de on-line collectie.

< back
<< home

Amsterdam Pipe Museum - the worldwide culture of pipe smoking
©
copyright Amsterdam Pipe Museum - voorheen Pijpenkabinet, Amsterdam

klik hier voor
adres