Filmsterren

Mag het roken in deze eeuw dan in de ban zijn, de twintigste eeuw blijkt in veel opzichten de eeuw van het roken. Nadat de pijp voor de denkende mens, de intellectueel een attribuut was, kwam de sigaret als het vlotte rokertje na de Tweede Wereldoorlog in de mode.

Van de grootheden die zich indertijd met een pijp of sigaret lieten afbeelden, om hun imago kracht bij te zetten, zijn veel namen nu vergeten. Wat te denken van de Franse Botrel of van Harry Carrey.

De vroegste filmster-afbeeldingen laten vaak de persoon in diens rol zien. Na 1930 domineert de beroemdheid als privépersoon en dan is de pijp ook werkelijk het persoonlijke attribuut van de afgebeelde.

Filmsterportretten kunnen ons ook heel goed over het modebeeld van de tabakspijp informeren. Zo zien we het genoeglijke gebogen pijpmodel in de jaren 1930 veranderen in de streamline-pijp, strak en onverbiddelijk, passend bij de cleanshaven man van toen. In de na-oorlogse jaren wordt de pijp weer wat opvallender en draagt weer meer bij tot het karakter van de roker. Na enkele robuuste uitingen uit de jaren 1970 verdwijnt de tabakspijp als persoonlijk attribuut definitief. Tegenwoordig is het niet langer gepast om je met een rokertje te laten afbeelden.

portret van Botrel als zeeman met een korte kleipijp tussen de lippen de Belgische auteur Gerard Walschap, zonder hoornen bril en gebogen genoeglijke gebogen pijp zou zijn verschijning sterk inboeten
een streamline-straight stemmed briar tussen de lippen van een clean-shaven artiest
portret van Harry Carrey, wat zou er over blijven zonder pijp ?
Josef Sieber, het prototype van de pijproker de tabakspijp als persoomlijk attribuut in de opgeheven hand van Auen, Berlijn
portret van Kurt Jürgens, wat blijft er over zonder tabakspijp
Karl John met rechte buldog en naar achter geschoven deukhoed
Fernand Gravey, of snor en pijp wel in balans zijn
profielportret van Grigori Chmara, 1935-1940 portret van Trevor Howard, Nederlands filmacteur, 1950-1955
Peter Kraus met modieus hoofddeksel en kassieke tabakspijp

De afbeeldingen op deze pagina bevinden zich in de collectie van het Amsterdam Pipe Museum. © copyright Pijpenkabinet