Voor pijprokers § 7

Gouden regels voor pijprokers

1. Voor het stoppen de tabakspijp stevig doorblazen zodat geen tabakskruim het trekken kan belemmeren.

2. Stop een tabakspijp met kleine plukjes tabak. Onderin luchtig, het middendeel wat steviger aandrukkken, de laatste tabak wordt flink vastgedrukt. Voor het aansteken de pijp controleren of deze met een zekere weerstand gestopt is en dus een goede trek geeft.

3. Steek de pijp rustig aan. Laat eerst de zwavel van de lucifer verdampen. Trek langzaam het vuur naar het tabaksoppervlak toe en schroei deze aan. Na een eerste vuurbeurt de pijp licht stopperen en vervolgens een tweede keer aansteken. Zorg ervoor dat het hele oppervlak zachtjes brandt.

4. Rook altijd rustig met kleine trekjes en zorg voor zo weinig mogelijk rook. Te stevig trekken geeft veel vuur, een overmaat aan rook en overbodige warmte met extra condens. Zorg voor een deugdelijke pijpenstopper om de weerstand in de tabak tijdens het roken te waarborgen.

5. Het kalm trekken zorgt voor koele rook met een prettige smaak. Bij te hard trekken onstaat hete rook die scherp van smaak is en een gevoelige tong tot gevolg kan hebben. Als een pijp te warm is geworden, laat deze dan eerst afkoelen. Het opnieuw opsteken beinvloedt de smaak niet.

6. Steek de pijp opnieuw aan wanneer deze is uitgegaat. Het gemakkelijk doven van een pijp is een discomfort waar de roker mee moet leren leven. Het is veel beter de tabak opnieuw aan te steken dan met hard trekken een vinnig brandende pijp te krijgen.

7. Na het roken de pijp schoonmaken door de tabaks- en asresten met een pijpenmesje los te maken en in de asbak te laten vallen. Blaas de pijp daarna even door. Een houten pijp bij voorkeur met de kop naar beneden wegzetten en goed laten drogen. Stop een warme pijp nooit opnieuw.

8. Onderhoudt de pijp goed. Maak kop, steel en mondstuk geregeld schoon. Het koollaagje in de pijpenkop zorgt voor een betere branding in de pijp. Houdt deze op een dikte van niet meer dan een millimeter. Het overtolig moet worden weggeschraapt. Door een te dikke koollaag kan de pijpenkop gaan barsten.

9. Draai om breken te voorkomen het mondstuk van de pijp altijd rechtsom van de tige af. Het is beter een pijp tijdens het roken niet open te draaien. Behandel een pijp verder niet met olie of vet. Het stevig wrijven en oppoetsen met een katoenen lap is altijd goed.

10. Bewaar de tabakspijp op een donkere plaats om verkleuring te voorkomen. Een zekere ventitatie is goed om het vocht uit de pijp te laten verdampen.

En voor wie op zoek is naar meer tips over pijproken is de rookavond van het Amsterdam Pipe Museum een aanrader. Daar wordt in een avondvullend programma nader ingegaan op het optimaal genieten van het pijproken.

klik op de iconen voor een keuze uit
Amsterdam Pipe Shop
naar thema pagina over sigarencuriosa in Smokiana pipeshop naar thema pagina over sigarencuriosa in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over asbakken in Smokiana pipeshop
naar thema pagina Afrikaanse pijpen uit Smokiana pipeshop naar thema pagina over Chinese snuifflesjes in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over betelkauwen en sirihknippers in Smokiana pipeshop
naar thema pagina pijpen uit Kameroen uit Smokiana pipeshop naar thema pagina pijpen uit Aziatische landen in Smokiana pipeshop
naar thema pagina pijpen uit China en Japan in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over vuurmaken en aanstekers in Smokiana pipeshop naar thema pagina over lucifersstandaards in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over snuiftabakszaken in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarenkokers in Smokiana pipeshop naar thema pagina over tabakspotten in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over tabakscuriosa in Smokiana pipeshop
naar thema pagina meerschuim pijpen in Smokiana pipeshop naar thema pagina meerschuim pijpen in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over pijpenrekken en standaards in Smokiana pipeshop
naar thema pagina pijpen van varia materialen uit Smokiana pipeshop naar thema pagina houten pijpen van Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarettencuriosa in Smokiana pipeshop
naar thema pagina kleipijpen in Smokiana pipeshop naar thema pagina over snuifdozen in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarenknippers in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarencuriosa in Smokiana pipeshop naar thema pagina over asbakken in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over Chinese snuifflesjes in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarenknippers in Smokiana pipeshop naar thema pagina over sigarencuriosa in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over asbakken in Smokiana pipeshop
naar thema pagina over sigarenkokers in Smokiana pipeshop naar thema pagina over tabakspotten in Smokiana pipeshop
Amsterdam Pipe Shop
de best gesorteerde pijpenwinkel in Nederland