Sigarenknippers

Inherent aan het roken van sigaren is het gebruik van een sigarenknipper om het gesloten puntje van de sigaar af te snijden. Werd de sigaar in de sigarenspeciaalzaak gekocht, dan stond daar op de toonbank meestal een tamelijk in het oog springende sigarenknipper, soms zelfs met een brandend vlammetje erop om de sigaar aan te kunnen steken.

Thuis is de sigarenknipper minder uitbundig aanwezig. Deze staat op het bureau en heeft een toepasselijke vorm of ligt op de salontafel te pronk. De grootte en het voorkomen verschillen sterk en globaal gezien wordt dit artikel in de loop van de tijd steeds kleiner.

Een veel gebruikt voorwerp is de sigarengarnituur, die aan de ene zijde een opener voor het sigarenkistje heeft. Daarin is ook vaak een gleufje aangebracht om het spijkertje uit het kistje te halen. De andere zijde is de gewone knipper. De versierde heften laten allerlei motieven zien.

Om mee te nemen wordt de zak-knipper gebruikt. In de omgeving van Amsterdam wordt deze vaak Lubmolen genoemd, naar de gelijknamige tabakshandelaar Lub. Het kan een eenvoudig schaartje zijn of een rechthoekig instrumentje met een soort guillotine als schuif.

Bij de sigarenknipper staat de opening van het snijgedeelte in relatie tot de soort sigaren die men rookt en de wijze waarop men de sigaar wil aansnijden. De rechte snede is het meest algemeen, andere knippers maken een v-vormige sleuf in de sigaar die de sigaar een andere trek geven. De sigarenknipper verdwijnt wanneer de machinale sigaar algemeen wordt.

Toonbank sigarenknipper bestaande uit een gedraaid houten blok waarop een sigarenknipper die met de vuist aan de bovenzijde wordt bediend. 1890-1920. Tafelknipper met gietijzeren basis waarin op de bovenplaat openingen voor drie soorten sigaren. Duitsland, 1890-1920.
Tafel-sigarenknipper met op een gedraaide en gezwarte houten voet waarop een knipper met twee diameters gemonteerd op een adelaar met gespreide vleugels, een schaaltje vangt de afsnijdsels op. Frankrijk, 1880-1910.
Tafelknipper in de vorm van het stuurwiel van een schip, de basis is het reservoir waarin de afgeknipte puntjes vallen. Duitsland, 1910-1930. Bureauset bestaande uit twee sigarenknippers geïnspireerd op de zeevaart, het derde voorwerp met anker is bedoeld als presse papier. Duitsland, 1900-1930.
Sigarenknipper bedoeld om aan een horlogeketting te hangen, goud, het snijgedeelte van gehard staal. Verm. Amerika, 1880-1900.
Sigarengarnituur bestaande uit een heft met aan de ene zijde een spatel om het kistje te openen, een gleufje om het spijkertje te verwijderen, aan de andere zijde een sigarenknipper. Frankrijk, 1920-1960. Sigarengarnituur bestaande uit een heft met aan de ene zijde een spatel om het kistje te openen, een gleufje om het spijkertje te verwijderen, aan de andere zijde een sigarenknipper. Frankrijk, 1920-1960.
Sigarenknipper van niëllo zilver met eenvoudig mesje met veersysteem, bedoeld om aan een horlogeketting te hangen. Rusland, 1900-1920.
Twee meer eenvoudige sigarenknippers, de linker een dominosteen, de rechter eenvoudig met een gestansde decoratie, Duitsland, 1920-1950.
Sigarenknipper, de zogenaamde Lubmolen genoemd naar een Amsterdamse sigarenhandelaar, nikkel en ijzer. Nederland, 1920-1950. Sigarenknipper samen met een sigarenboor met zilveren huls en ijzeren gereedschap gedeelte. Duitsland, 1930-1960.

Amsterdam Pipe Shop is gespecialiseerd in voorwerpen zoals op deze pagina afgebeeld.© copyright Stichting Pijpenkabinet